calsantilogotp                                allotjament de turisme rural            

                            

Masia i entorn Merlot Macabeo Xarel.lo Tarifes i reserves El Penedès Comentaris Ofertes/novetats

El Penedès, terra de vinyes:

 

El Penedès és ben conegut per la seva tradició mil·lenària en el conreu de la vinya i l’elaboració de vins i caves que han aconseguit al llarg dels anys un gran prestigi internacional. La vinya, doncs, és l’element paisatgístic més característic de la nostra terra, proporcionant una magnífica estampa de colors daurats i granatosos a la tardor i de verds lluents a la primavera i estiu. Degut a la proximitat amb el Mediterrani, el clima del Penedès és càlid i suau.

 

        viñas

 

És en l’època de la collita del raïm en els mesos d’agost i setembre on el Penedès pren la seva força i inicia l’elaborat procés de premsatge i embotellament dels vins i caves que mesos acompanyaran els nostres àpats.

 

L’Alt Penedès és format per 27 municipis dels que Vilafranca del Penedès n’és la capital, essent el segon nucli urbà més gran Sant Sadurní d’Anoia, altrament anomenat, la ciutat del cava. Per la seva situació estratègica el Penedès ha sigut al llarg dels segles un enclavament important que ha permès que la comarca disposi d’una gran riquesa arquitectònica. Dels últims temps en destaca l’època modernista que va deixar una gran empremta en la nostra comarca.

 

 

El Cava:

Les tres varietats de raïm utilitzades per des dels nostres orígens per a la seva elaboració són:  Macabeu, Xarel•lo i Parellada, varietats a les que amb el pas del temps s’han anat afegint de foranes. Cadascuna d’aquestes varietats aporta al cava especials característiques que complementen les propietats de les altres.  

 

                                      cava

El procés d’elaboració: un cop obtingut el vi base de les diferents varietats de raïm, s’inicia el procés de fermentació en l’ampolla. Les ampolles s’omplen amb vi base i llevats o most concentrat, que és conegut com el tiratge. El llevat consumeix el raïm i provoca la fermentació del vi base. Les ampolles es baixen a les caves i es disposen en posició horitzontal on restaran un mínim de  9 mesos. Durant aquest temps es produeix la segona fermentació,  que és causada per l’acció dels llevats sobre el sucre: aquest es transforma en alcohol i en diòxid de carboni, que forma les bombolles i la conseqüent escuma. Així, la pressió dins l’ampolla augmenta fins arribar a les cinc o sis atmosferes. Aquest temps de repòs és conegut amb el nom de criança. A continuació es porta a terme el degollament que consisteix a destapar l’ampolla per eliminar els sediments dipositats al seu coll amb la màxima cura. Les ampolles es tapen de nou amb un tap de suro i ja estan llestes pel seu etiquetatge. Segons la quantitat final de sucre el cava es qualificarà, de menys dolç a més, com a Brut Nature, Extra Brut, Brut, Sec, Semisec o Dolç.

 

El vi:

A les tradicionals varietats de raïm del Penedès en els darrers temps s´han anat afegint un seguit de noves varietats fruit de la experimentació i la innovació, recuperant-se, per altre banda, varietats pròpies que s’havien perdut, i el cultiu de les quals s’ha anat introduint a les terres del Penedès. Entre les varietats blanques destaquen: Chardonnay, Macabeu, Malvasia de Sitges, Parellada i Xarel·lo; i entre les negres: Cabernet Sauvignon, Garnatza, Merlot, Pinot Noir, Syrah i Ull de Llebre.

 

   uva

 

Procés d’elaboració: El raïm, un cop collit, es premsa obtenint-se del mateix el most, que és com s’anomena al líquid que s’extreu dels fruïts.. El most fermentarà de manera natural per l’acció de fongs microscòpics (llevats) que es troben a les peles dels grans de raïm. Aquest procés rep el nom de fermentació alcohòlica, ja que els sucres del most es transformen en alcohol etílic, tot alliberant diòxid de carboni. Els mosts blancs es fan fermentar a temperatures baixes – entre 15 i 20 graus centígrads – mentre que els vins negres es fermenten a una temperatura més alta, entre 25 i 30º C. El vi resultant de tot aquest procés d’elaboració ha de ser filtrat i trasbalsat per tal d’eliminar el pòsit o mares produïdes durant la fermentació del most. Segons les característiques del vi, aquest pot ser consumit immediatament o bé es pot emmagatzemar per tal que envelleixi i millori les seves qualitats.

 

 

La gastronomía:

L’oferta gastronòmica del Penedès és molt variada, com ho és la cuina mediterrània. La gastronomia autòctona té com a elements destacats l’aviram amb els famosos ànecs muts del Penedès i els Galls del Penedès. Una bona mostra d’aquest aviram es pot veure en la Fira del Gall que es celebra a Vilafranca del Penedès entre una i dues setmanes abans del Nadal amb exposició d’aviram i tast gastronòmic. A la pròpia Fira es pot adquirir aviram i es disposa d’un escorxador on preparen el mateix per a conservar-lo fins el dia de Nadal.

Un altre menjar destacat és la xatonada, típic de les comarques de l’Alt i Baix Penedès i el Garraf. El xató és una salsa feta amb ametlles i avellanes torrades, molla de pa amb vinagre, all, oli, sal i, l'ingredient que la fa diferent, la nyora o el pebrot de romesco. Aquesta salsa acompanya una amanida d'escarola, amb anxoves, tonyina i bacallà. Des del 1997 les poblacions de la històrica vegueria del Penedès celebren la Ruta del Xató que té per objectiu popularitzar aquest plat i conèixer les diferents variants de la recepta amb el valor afegit dels diferents atractius turístics de les poblacions que la conformen.

 

                                          xato  

 

Pel que fa a la reposteria, en destaquen les catànies de Vilafranca, els gelidencs de Gelida, les coques de les Viudes o els Noiets de Sant Sadurní i els Carquinyolis de Sant Quintí o de Torrelles de Foix.

 

Per a més informació:

www.rutadelxato.com

www.restaurantspenedes.com

 

 

Fires i festes:

Al Penedès se’n celebren un bon grapat de fires i festes, una bona representació de les quals són les següents:

 

Festa Major de Vilafranca. Del 29 d’agost al 2 de setembre.

 

               entradasantfelix        drac

La Festa Major de Vilafranca es coneix com la “més típica”, per la seva tradició de bestiari i balls, un total de 20,  que surten durant els tres primers dies en cercavila i en processó acompanyant el patró de la vila, San Fèlix, essent el dia més important el 30, dia de San Fèlix, nostre patró, constituint la coneguda “entrada de San Felix” l’element més important de la mateixa. Per altra banda, és el propi dia 30 en el que es celebra la tradicional exhibició castellera que reuneix a la plaça de l’Ajuntament les quatre millors colles castelleres de Catalunya i on s’han dut a terme tot el ventall de castells aconseguits fins a la data.  (web)

 

Fira del Gall de Vilafranca del Penedès. Abans de Nadal.

 

                                gallpenedes

Mostra d’aviram autòcton del Penedès. Venda d’aviram i escorxador a la mateixa fira. A la carpa de la Mostra de Cuina d'Aviram es troben els restaurants participants en la Fira del Gall on es poden degustar receptes d'aviram, des dels plats més tradicionals als més innovadors. La Mostra de Cuina va acompanyada de la Mostra de Vins, amb una sel.lecció de vins negres de la DO Penedès que acompanyen les receptes d'aviram.  (web)

 

Vijazz Penedès a Vilafranca del Penedès. Principis de juliol.

Un esdeveniment festiu i participatiu on es donen a conèixer els millors vins i caves del Penedès a ritme de Jazz amb una gran fira de vins, caves i productes autòctons del Penedès, concerts de jazz gratuïts d’artistes de primer nivell mundial i nombroses activitats paral·leles: tasts comentats, visites a cellers i exposicions, trobada de plaques de cava, brass bands i espectacles al carrer, etc...  (web)

 

 

La Setmana del Cava de Sant Sadurní d’Anoia. Primera setmana d’octubre. 

La Setmana del Cava de Sant Sadurní d’Anoia és un aconteixament organitzat per la Confraria del Cava, una entitat nascuda l'any 1979, que agrupa diverses persones influents del sector i que té per objectiu la promoció i divulgació genèrica del cava. Entre els diferents actes en destaca la coronació de la Reina del Cava i l'elecció dels nous Confrares uns títols honorífics que s'atorguen a personatges famosos a qui es fa jurar, en acte solemne, eterna fidelitat al cava català. (web)

 

                                          castellers


 

Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia.

La Festa de la Fil·loxera es desenvolupa en tres grans moments en el marc de les Fires i Festes de Sant Sadurní d’Anoia, la primera quinzena de setembre. El primer és el preludi de la festa que es fa amb les cercaviles de foc de l’Escampada de fil·loxeretes, la nit del 7 de setembre. El segon és la Festa de la Fil·loxera infantil, el dia 8 al migdia. I el tercer és la Festa de la Fil·loxera pròpiament dita, el dia 8 al vespre.  (web)

 

 

Fires i Festes de Maig o dels Enamorats de Vilafranca del Penedès. Mitjans de maig.

Les Fires de Maig es converteixen en un espai d’exposició de més de 15.000/m2 on l’automoció, el comerç, la maquinària agrícola, els vins i caves i el serveis es converteixen durant tres dies en un gran aparador econòmic.  (web)

 

Fira de Santa Llúcia de Gelida- Escudella Popular. Als voltants del 13 de desembre. La festa de Santa Llúcia és un dels esdeveniments tradicionals més populars de tots els que es fan a Gelida en el curs de l’any. Combina la litúrgia amb la vessant lúdica i, especialment, amb la gastronòmica. L’escudellada popular, un àpat fet amb els ingredients que tots els veïns aporten, és el moment clau de la celebració.  (web)

 

 

Altres festes i fires pròximes:

 

Carnaval de Vilanova i la Geltrú. Des del dijous Gras fins al Dimecres de Cendra.

El Carnaval que es celebra a la ciutat és el mateix que celebraven els nostres avis i els nostres besavis. És, sens dubte, l’última perla del collaret dels carnavals catalano-antillans que se celebraven en tot el litoral català . (web)

 

Carnaval de Sitges. Des del dijous Gras fins al Dimecres de Cendra.La festa s'inicia el Dijous Gras amb l’arribo, espectacular arribada del rei Carnestoltes. Des de l’aparició d’aquest personatge i fins a l’enterrament de la sardina - el capvespre del Dimecres de Cendra- pot ben dir-se que la vida sitgetana pren un nou ritme. Els balls i les xatonades són també un element característic del carnaval. Els moments més important són les rues nocturnes de diumenge, Rua de la Disbauxa, i la de dimarts, Rua de l‘Extermini. Una quarantena de carrosses amb més de 2.000 participants sacsegen fins l'últim alè un Sitges ple de gom a gom.  (web)

 

Festival Internacional de Cinema de Sitges. Primera quinzena d’octubre.Sitges Festival Internacional de Cinema de Catalunya és el primer festival de cinema fantàstic del món i la manifestació cultural amb més ressò mediàtic de Catalunya. Amb una sòlida trajectòria, el Festival de Sitges ofereix al cinema fantàstic d’arreu del món un marc estimulant de trobada, exhibició, presentació i projecció. (web)

 

 

Patrimoni històric:

Conjunt històric d’Olèrdola, antiga ciutadella ibèrica, que després ho fou romana i també medieval. Restes de muralla, habitatges, sitges, cisternes, tombes, un tros d’església mossàrab i una de romànica completen el recinte. Des del conjunt històric es disposa de magnífiques vistes sobre el Penedès. (web)

 

Els monuments romànics més insignes són castells defensius, com els de Gelida, Subirats, Mediona, Castellví, Sant Martí o Castellet: els dos darrers han estat restaurats, mentre que als dos primers s'hi han fet obres. En el recinte d’aquests castells hi havia les corresponents esglésies, la majoria de les quals, en continuar fent la seva funció religiosa quan els castells deixaren de ser estratègics, han arribat fins als nostres dies.

Castell de Castellet  (web)

El Castell de Gelida) (web)

Castell de Sant Martí Sarroca  (web)

 

 

Vilafranca del Penedès:

www.vinseum.cat/ (museu del vi)

www.turismevilafranca.com/index.asp?web=visites#centre

 

 

Sant Sadurní:

www.turismesantsadurni.com/ruta_modernista.php

 

 

 

Oficines d’informació:

Consorcio de Promoció turística de l'Alt Penedès
C/ Hermenegild Clascar, 1-3. -08720 - Vilafranca del Penedès. Tel.+34 93 817 01 60
www.enoturismepenedes.cat

Oficina de Turisme de Vilafranca del Penedès

Carrer de la Cort, núm. 14

08720 – Vilafranca del Penedès.

Tel. +34 938181254

www.turismevilafranca.com

 

Oficina de Turisme de Sant Sadurní d’Anoia

Carrer Hospital 26

08770 – Sant Sadurní d’Anoia

Telf. +34938913188

www.turismesantsadurni.com

 

Oficina de Turisme de Labern (Subirats)

Estació Vitivinícola. Estació de Renfe de Lavern s/n

08379- Lavern (Subirats) Telf. +34938993499

www.turismesubirats.com

 

 

Centre Interpretació Castell de Gelida

Camí del Castell- Castell de Gelida

08790 – Gelida

Telf. +34937790146

www.castellgelida.org

 

 

Adreces d’interès:

Turisme Penedès:

 

www.enoturismepenedes.cat

 

www.turismevilafranca.com

 

www.dopenedes.es/

 

www.altpenedes.net

 

 

 

Turisme catalunya:

 

www.turismecatalunya.com

www.turismedetarragona.com

www.barcelonaturisme.com

www.abadiamontserrat.net

 

 

Comarques properes:

 

www.sitgestour.com

 

www.vilanovaturisme.net

 

www.garraftour.com

 

www.turisme.calafell.cat/INTRO/default.cfm (Calafell)

 

 

Penedès al mòbil:

 

A traves d'aquest enllaç podreu conectar-vos al el vostre mòbil a tota la informació enoturistica del penedès

 

                                 connectat amb el teu mòbil

 

 

 

Activitats:

 • Rutes a peu, en bicicleta o cotxe: (web)

 

A Cal Santi teniu bicicletes a disposició dels clients.

 

 • Enoturisme. (web)
 • Visites a caves i cellers:
  • Bodegues Torres  (web) Situat a 500 metres de Cal Santi, des d’on podeu anar a peu.
  • Bodegues Jean Leon (web)
  • Cavas Colet (web)  
  • Celler Albet i Noya (web)
  • Castellroig (web)
  • Caves Freixenet (web)
  • Segura Viudas (web)
  • Heretat Mas Tinell (web)
  • Joan Sardà (web)
  • Mas Comptal (web)
  • Caves Raventos Ravell (web)
 • Tasts de vins.
 • Hípiques: 
 • Platges de Vilanova i Sitges a 25 minuts.